Sara Rylander

Healthy sunday lunch / The benefits of broccoli

En supergod lunch som va fullproppad med nyttigheter! 
Fläskfilé kryddad med oregano, salt och peppar, som sedan serverades tillsammans med broccoli, stekt lök/champinjoner och en nyttig version av Tzatziki gjord på kvarg. Låter det inte smarrigt? Något jag verkligen älskar är broccoli, tycker det är så gott samtidigt som det också är väldigt nyttigt och innehåller ett flertal hälsofördelar. Här är några: 

Broccoli är en antioxidant
Antioxidanter, som finns i många livsmedel som dietister är dubbning super livsmedel hjälper till att skydda kroppen från fria radikaler. Fria radikaler visats orsaka skada på cellerna i kroppen, med "bombardera 'cellväggarna. Detta kan leda till synliga tecken på åldrande, orsakade av skador på hudceller. Fria radikaler kan också orsaka tumörer utvecklas från de skadade cellerna när dessa skador är det genom att det DNA, som i sin tur leder till cancer. De antioxidanter som finns naturligt i broccoli bidra till att förhindra dessa skador uppstår och detta bidrar till att säkerställa att du inte bara friska utan också skrynkelfritt.

Broccoli innehåller C-vitamin
Det kan komma som en överraskning att broccoli innehåller mer C-vitamin än en apelsin. Broccoli och gröna grönsaker fullproppade med vitamin C, ett vitamin som används av kroppen på många sätt. En av de viktigaste användningsområdena för C-vitamin är att utveckla kollagen, ett protein som används av kroppen för att bygga starka och friska naglar, hår, ligament och senor. C-vitamin hjälper till att utveckla frisk hud och friska tänder, och förhindrar skador på kroppen genom överansträngning. Vitamin C hjälper också till att öka testosteronnivåer i kroppen. Famously Men C-vitamin är också en antioxidant och mycket användbar för immunförsvaret att hjälpa oss att avvärja förkylningar och andra sjukdomar och sjukdomar.

Innehåller folat
Genom att äta broccoli får man i sig folat, ett ämne som är nödvändigt för produktion och underhåll av nya celler, deras ämnesomsättning, samt bildning av röda blodkroppar. Spenat och all slags kål är också en riktigt bra källa till folat.

Boostar syn, hud och hjärta
I broccoli finner vi också zeaxanthin och lutein som båda hjälper till att förbättra ens syn. Något som heter glucoraphanin går också att finna i broccoli och omvandlas under matsmältningen vilket i sin tur bidrar och uppmuntrar till förnyelse av friska hudceller. Förutom att förbättra ögonens och hudens hälsa så hjälper broccoli också till att förebygga hjärtsjukdomar, tack vare att det är rikt på lutein.

En C-vitamin bomb
Visste du att broccoli innehåller mer C-vitamin än apelsin? Faktum är att denna gröna riddare sitter inne på 83 mg per 100 gram (apelsin på 53 mg per 100 gram) och ger oss hela dagsbehovet av blott 100 g förtärad broccoli.

 

Workout - 1h på löpandet + styrka / Vad vill ni läsa? Tips? Recept? Frågestund?


HOLA! 

Dagens träningspass är redan avklarat och jag känner att det ska bli riktigt skönt med en vilodag imorgon, kommer att bli en välförtjänt och välbehövlig en. Träningen gick ändå bra idag och energin fanns där, det är mest att man känner i kroppen att den börjar bli lite sliten. Skön känsla ändå, då vet man att man har kört på bra! Drog ner rätt tidigt till gymmet idag med hela familjen Rylander som company, trevligt trevligt. Faktiskt väldigt roligt när alla håller på och har samma (eller kanske inte lika stor men ändå) intresse för just träning. Mitt pass idag la jag iaf upp som vanligt, började med cardion och körde sen styrkan. Vet att de flesta kör tvärtom men detta upplägget har alltid fungerat för mig och jag tycker det går bäst när jag tar det i den ordningen. Började alltså med cardion som idag blev 50 minuter på löpbandet och sen avslutningsvis 10 min spining på cyklen, sprang ungefär halva tiden och power walkade resten. Kändes riktigt bra även om benen va en aning tunga idag... Efter det körde jag även styrka, har inte alls blivit mycket styrketräning dessa dagar efter jul då jag har fokuserat på konditonsträningen så kände att jag behövde köra igenom kroppen lite.
Jag la upp det såhär:

- 10 x 3 Biceps curl med skivstång
- 10 x 3 Stående rodd med skivstång
- 5 x 3 Chins 
- 5 x 3 Pullups
- 10 x 3 Armhävningar

+ Stretching

Nu sitter jag och väntar på att maten ska bli klar, rääääätt så hungrig... Annars idag får vi se vad som händer, kanske åker in till stan en sväng och träffar en saknad vänn, hur som helst blir det nog bra. En annan sak som jag tänkte fråga er när jag ändå är i farten är, vad vill ni läsa här på bloggen? Mer recept, om mig, träningstips, frågestund? Kommentera gärna och berätta så att jag kan göra bloggen så bra som möjligt, skriv gärna också om ni har några andra tankar. Bara kul att veta! Hoppas ni får en kanon dag, 
HADEEEE :) 

Fördelar med att äta frukost / Tips på bra frukostar

Jag tycker personligen att frukosten är dagens viktigaste mål för att orka med hela dagen och för att kunna prestera så bra som möjligt, så därför går jag hellre upp lite tidigare och får gott om tid till att fixa ihop och äta en bra/stabil frukost. Mina favoriter är helt klart en keso/kvarg röra eller såklart en frukostbuffe med allt från ägg och bacon till pannkakor, mums! Det är tyvärr många som väljer att skippa frullen och här kommer några fördelar/fakta om att äta frukost från Matdagboken.se som förhoppningsvis kan få er att tänka en extra gång innan ni hoppar över frukosten:

Bra för blodsockret
Frukosten är inte minst viktig i hälso- och viktminskningssammanhang då du redan där bör se till att din viktiga blodsockerhalt håller sig inom ramen för vad som är bra för dig. Dvs. att du äter ordentlig så du klarar dig fram till lunch utan att ditt blodsocker hinner dala för mycket.
 


Ladda med energi
Äter du frukost väldigt tidigt på morgonen rekommenderar jag dig äta ett litet mellanmål mellan frukost och lunch så att inte du hinner bli för hungrig till lunchen. Under frukosten skall du se till att få i sig tillräckliga mängder av de energigivande näringsämnena gärna jämnt fördelat mellan dem. Ett exempel på en bra frukost kan se ut såhär: En tallrik havregrynsgröt med nötter, mandlar och pumpafrön, ett eller två kokta ägg samt ev. en frukt eller lite bär till. Svårare än såhär behöver det inte vara. Alternativet till detta kan vara en härlig smoothie och ett kokt ägg.

Ingen morgonaptit?
Det är vanligt att man inte har någon vidare aptit på morgonen. Men du bör trots det äta inom en timme efter du stigit upp. När du vaknar frigörs det blodsocker i levern. Detta sker för att du överhuvudtaget skall orka gå upp. Men det varar tyvärr inte så länge, utan du behöver fylla på inom kort. Ett tips kan vara att helt enkelt gå upp lite tidigare för att kunna få i dig den viktiga frukosten och ett annat alternativ kan vara att mixa ihop en smoothie, så kan du dricka din frukost. Vissa tycker det är lättare då.

Dåligt humör utan frukost
Vad händer om man hoppar över frukosten? Jo, då ställer kroppen in sig på sparlåga, man blir ofta grinig och presterar sämre, mår sämre. Då bli det bl.a. stresshormonet kortisol som kommer styra ditt blodsocker, vilket inte alls är bra för din ev. viktminskning och hälsan i övrigt. Att sitta ner och äta frukost i lugn och ro är också ett bra sätt för att börja dagen lugnt utan stress vilket i sin tur leder till en skönare vardag och ett gladare själv, personligen blir jag alltid på dåligt humör om jag är stressad. 

Stimulerar förbränningen
Ett bra exempel är människan på stenåldern, vi är fortfarande byggda på samma sätt som då, och på den tiden gällde det att få i sig mat när det väl fanns. Gör vi tvärtemot, dvs äter regelbundet, lär vi kroppen snabbt att den inte behöver oroa sig för det kommer snart ny föda igen. Att äta regelbundet stimulerar även förbränningen på samma sätt, kommer det mer mat är det ok att förbränna, resonerar den. Ett exempel på en sämre frukost som inte håller blodsockret inom rätt nivå, är en tallrik fil med cornflakes. Men det är samtidigt bättre än inget alls…

Studier bekräftar...
En färsk studie från USA visar att de som äter frukost går ner mer och snabbare i vikt, jämfört med dem som hoppar över frukosten i tron om detsamma. Detta har även tidigare studier påvisat och denna bekräftar vikten av att äta en ordentlig frukost. 

Små ändringar gör stor nytta
Om du inte redan äter en ordentlig frukost idag, är det ett hett tips att göra din första förändring redan på morgonen. Lyckas du med en sådan liten förändring i din kost, har du kommit mycket långt på vägen och kan känna dig nöjd med dig själv resten av dagen. Därmed inte sagt att du inte behöver äta mer under dagen, det behövs påfyllning med jämna mellanrum, helst var tredje eller var fjärde timme.


Några tips på bra frukostar då?
 - Keso/kvarg + frysta bär eller sockerfri müsli och en sked jordnötssmör
För att göra en god blanding så brukar jag använda mig av Stevia (sötningsmedel), olika kryddor (kanel, kardemumma, vaniljpulver), det är också väldigt gott att blanda ut med Fun light.
- Havregrynsgröt/Proteingröt toppad med bär/nötter/jordnötssmör
- Smoothie gjord på t.ex bär/kvarg/ägg/mjölk
- Matigare omelett
- Proteinpannkakor toppade med lite nötter, bär eller kvarg

Hockeykväll - JVM / Questbar

Nu blir det kvällsmys framför JVM med en Questbar i favoritsmaken i handen. Klagar ej. 

Nya kollektionen - Stronger.se / Träningskläder tips

 

 
Hur snygga?
För några helger sen (tror jag) släppte www.stronger.se sin nya ursnygga kollektion! Fastnade direkt för deras produkter när jag såg dom, speciellt tightsten. Riktigt häftiga, älskar mönsterna! Absolut något för er som vill va snygga i gymmet, alla dessa plagg hade iaf mer än gärna fått flytta in i min garderob. Blev lite extra kär i tightsen och gymhandskarna på bild nummer 1, så snyggt. 

Ni hittar den nya kollekton på deras hemsida www.stronger.se! :) 

ÅRET SOM VARIT

Eftersom att detta året börjar att lida mot sitt slut så tänkte jag göra en lite "lista" över 2014, enjoy!

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
 Varit utomlands med vänner och skaffade min allra första blogg vilket i sin tur ledde till mitt allra första sammarbete med olika företag, bland annat med bästa Fitnessguru

 

Hur har ditt 2014 varit? Hmm, har haft både ups and downs men skulle inte kalla det något höjdar år...

Blev du kär i år? No, sadface haha nej men tyvärr inte 

 

Vilket datum från 2014 kommer du aldrig glömma? Det skulle nog vara den 20 juli när vi åkte till rhodos med också när jag åkte till London och midsommar.
 

 Bästa köpet? Det skulle nog vara alla upplevelser som jag har betalat för såsom Rhodos biljetten, One Direction konserten osv.

Bästa månaden? Hela sommaren är ju bara för underbar så måste säga alla sommarmånaderna. Sol, bad, sena kvällar...allt, underbart!

Vad spenderade du mest pengar på? Resor och mat haha

Speciella saker du kommer ihåg? Kreta, Rhodos, Stockholm, Halmstad, Midsommar, London

Någon du är glad att du kommit närmre? Jag och Hanna blev väl tightare än någonsin detta året vilket jag är superglad för! Hon är min vapendragare, partner in crime och bästevän. Älskar henne. Men har även lärt känna en massa andra goa människor när jag har varit ute på äventyr vilket är jätte roligt!
 

Vilka länder besökte du? Jag va i grekland två gånger (Kreta & Rhodos), sen va jag även i England och Danmark haha

Vilka sånger kommer påminna dig om 2014? Wild wild love, Im an albatraoz, Vannski och Bad

Vad är det bästa som har hänt dig under året som gått? Hmm... Jag skulle nog säga att det bästa som hände mig är att jag startade min blogg, att den har gått så bra som den faktiskt har gjort och allt postivt som har kommit ifrån den. Superkul! Sen är jag också väldigt glad över mina resor som jag har gjort i år, finns inget bättre än att resa enligt mig. Livet deluxe. 

 

Vad gjorde du på din födelsedag? Kommer inte ihåg riktigt haha men antar att jag blev firad av vänner och familj 

Vem har du umgåtts med mest? Hanna Goodwin 

Bästa minnet från 2014?  Har många men Rhodos va svårslaget...

 

Vem saknade du? Gamla kompisar som man har glidit ifrån men också min fina fina häst...

 

Har du haft ett förhållande under 2014? Nej 

Är det något du saknar år 2014 och vill ha 2015? Hmm... en fin pojkvän att dela allt med skulle väl inte sitta helt fel, sen vill jag självklart resa ännu mera och se/upptäcka ännu fler länder/platser i världen.

Vad önskar du att du gjort mindre? Brytt mig om människor jag ej borde bry mig om

Favoritprogram? Jadu, har verkligen hur många serier som helst som jag kollar på haha. Är seriöst en riktig serienörd men måste nog säga Pretty little liars, The vampire diaries, The walking dead, prison break och chicago fire. Självklart följde jag också Paradise Hotel. 

Kommer du sakna någon som inte kommer vara runt dig 2015? Nej inte vad jag kommer på nu men det är väl säkert någon

Vad fick dig att må bra? Min familj, mina vänner men även bloggen. Blir alltid glad när jag ser att den uppskattas.

 Årets roligaste fest? Alla dagar på Rhodos, Midsommar och Karl-Oskar 

Vilken kändis va du mest sugen på? Hade ju ej tackat nej till en date med Harry Styles...

Tror du att år 2015 kommer blir bättre? Utan tvekan

Vad är dina planer för nästa år? Först och främst ska jag ta studenten och sen får vi se vart jag hamnar. Om jag får som jag vill flyttar jag utomlands så fort som möjligt... Vill självklart resa mycket och jag skulle gärna göra en liknande resa som min bror har gjort till Australien men tyvärr behövs det ju lite cash först, så funderar på att sticka över till London och jobba där ett tag eller åka direkt till Asutralien (eller USA) och kombinera resandet med att jobba där. Mmm det är inte lätt...men tror det kommer att lösa sig på ett sätt eller annat. We'll just have to see what the future has to offer.   

LUNCH - PEPPARKAKSLAX (recept)

Mums! Lördagslurren va en riktig success. 
Älskar verkligen lax och speciellt denna varianten, pepparkakslax som jag kallar den är utan tvekan min favorit. 
Kombinationen av pepparkakskryddorna och lax är sjukt gott, låter kanske lite konstigt när man hör det men jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna om ni testar! Till laxen åt jag en massa broccoli och en sås gjord på kvarg. 

(Recept för 4 laxbitar)
Blanda:
1 msk kanel
1 msk ingefära
1/2 tsk koriander
Peppar och salt efter smak + eventuellt lite stevia

Sen är det bara till att vända laxen i kryddorna och sätta in i ugnen på 200 grader och vänta i 15-20 minuter. Servera den sen med en massa goda grönsaker (+ valfri kolhydratskälla), i en sallad eller varför inte med en god kesoröra och NJUT! :)

SATURDAY WORKOUT - 1h cardio / Körkortsplugg, JVM

HOLA PEEPS! 
Lördagsmorgon och super snabba silver Sara är i farten. Sov ut ordentligt idag (för ovanlighetensskull) och gick sen upp och förberedde inför morgonens träning. Gjorde den vanliga standard frullen, blandade mina aminosyror och byggde sedan upp en massa motivation inför passet genom att titta på Victoria Secret Fashion Show. Vid halv 10 tiden någongång befann sig jag och mamma nere på gymmet, man märker att folk har fått gymkort osv i julklapp då det är mycket mer folk än vanligt haha. Jag hade planerat att köra ett lite "lugnare" cardio pass idag då jag har kört ganska hårt denna veckan och så blev det också. Blev en timme på löpbandet, sprang i kanske 30 minuter och power walkade resten. Gick lite segare idag men ändå helt okej, iaf alltid lika skönt att köra ett pass på morgonen. Love it! Avslutade sen passet med att stretcha ut ordentligt innan jag ringde Rylanders taxitjänst och bad snällt om skjuts hem hehe. Snön har kommit och jag tycker ej om det, ge mig sol och 30°+ istället. 

För övrigt är dagens planer att plugga körkortsteori, köra lite kanske och sen ikväll sitter jag nog bänkad framför TVn när Juniorkronorna ge sig på Danmark i JVM. Nu blir det iaf lugna puckar tills maten klar, pepparkakslax står på menyn idag MUMS! 
HADEEEE :)

Breakast / Victoria secret fashion show

Idag njuter jag av min frukost framför Victoria Secret Fashion Show 2014, asså hur snygga är dom inte??? 
Dör typ. Tänk att få vara med där...DRÖM! 

Best snack - Questbar & Celsius

take a chill pill

Hej och hå, 
Blev en runda in till Grand med mamsen för att kolla lite på mellandagsrean men gud vad det va kaos. Jag krigade på så gott jag kunde men det va verkligen fullt med folk ÖVERALLT och köerna till kassarna va hur långa som helst. Min mamma ställde sig i kö på H&M för att köpa en tröja till mig och det tog en halv evighet innan hon kom fram haha, jag gick iväg en runda på typ 40 minuter och när jag kom tillbaka stod hon fortfarande där. Så mycket folk va det. Vi gav dock upp rätt snabbt efter det och begav oss hemåt istället, och nu sitter vi här i soffan med varsin stor kopp te i handen. Mysigt! Senare ikväll blir det nog också rätt lugnt, kanske ska träffa någon men har annars inga större planer. Får väl sätta mig med körkortsteorin om inte annat, kul jul.

Hoppas ni får en fortsatt bra fredag, kramis! :) 


Mixed lunch

Dagens lurre blev en gott och blandat.
Tog en burk tonfisk som jag sedan blandade med tacosås, en skiva julskinka, ett halvt isterband och sen lite gröna ärtor till det.
Lätt men gott och fullproppat med bra protein! :) 

Morgon träning - 1h cardio + abs / GO PINK!

HEJ HOPP!
Är precis hemkommen från ännu ett härligt morgonpass på gymmet. Motivationen är verkligen på topp nu och jag är sjukt taggad för det nya året och på att komma tillbaka till min "gamla" form. Har blivit ganska mycket gotte nu ända sedan sommarlovet och några extra kilon har åkt på men nu efter nyår är det dags att tighta till sig igen. Kommer att bli striktare med maten på helgerna och inte ha cheatday varje helg utan bara när jag verkligen vill eller om det är någon speciell dag (dock ingen fram tills my birtday). Vet att det kommer bli en hel del festande och andra roliga saker efter min födelsedag som är om precis en måndag och en dag (hehe) så ska köra stenhårt fram tills dess så att klänningarna och allt sitter som en smäck när jag intar dansgolvet. Träningen kommer jag att hålla på med precis som jag gör idag, ca 6 dagar i veckan och kondition 1h i början av varje pass. Tror det kommer att bli riktigt bra, ser framemot att bli lite mer fit. Är absolut inte 100% nöjd nu så ska bli kul att get back on track och köra lite extra hårt/strikt nu i några veckor och se skillanden. Vet vad jag behöver göra för att komma tillbaka och kosten är verkligen a & o så det blir till att hålla igen lite på allt gotte, finns ju så mycket nyttigt gott som man kan äta istället och innan (i typ 1,5 år) åt jag aldrig något onyttigt så detta ska nog inte vara några större problem! Pepp pepp. Iaf, tillbaka till nutid. Dagens pass gick somsagt riktigt bra, körde en timme på löpbandet och avslutade med mage (det vanliga magprogrammet,  ni hittar video på det HÄR), stretching och min höftövningar. Blev också en väldans massa rosa idag haha, rosa shorts, rosa sport bh och min fräna rosa shaker med aminosyror

Q & A - celsius

 

 

Hejsan, vill bara säga att du är så duktig på att träna regelbundet! :D Sen har jag en liten fråga om det är okej, dricker du celsius ofta? :) Tycker själv att det är väldigt gott men vill gärna veta lite mer om det :)

Hej! Tack så jätte mycket, absolut inga problem! :) Ja jag dricker en del celsius, oftast blir det efter en efter skolan innan gymmet för att få extra energi. Ja visst är dom, okej här kommer lite info: Celisus är en sorts energidryck som innehåller vitaminer, grönt te, ingefära, guarana och koffein. Blandingen av de olika ingredienser hjälper till att höja kroppens ämnesomsättning så mycket som möjligt med naturliga ingredienser, drycken leder därmed också till att man bränner fler kalorier & får ökad energi, vilket i sin tur gör att man känner sig piggare. Jag dricker somsagt ofta celsius innan jag tränar först och främst för att få mer energi men också för att jag tycker att den är riktigt god! Celsius går bra att dricka den när som helst på dagen, när du vill t.ex förbränna extra kalorier, vill dricka ett gott och nyttigt alternativ eller få en energikick så passar en celsius perfekt! Den rekommenderas att dricka i samband med hälsosam kost och regelbunden träning.

Celsius finns i sex olika samaker (som ni kan se på bilden ovan), min favorit är helt klart vilda bär!

Positivt med Celsius:

- Celsius ökar din prestationsförmåga så att du orkar träna hårdare och fokusera bättre under dagen.
- Celsius är vitaminberikad och gör att du bl.a. får i dig hela dagsbehovet av vitamin B och C. Dessutom får du i dig hälsosamma antioxidanter från grönt te och ingefära.
- Celsius är helt sockerfri med 0 g kolhydrater.

Ända negativa som jag ser det är att dom innehåller surakulos vilket är ett långsamt brytande ämne, som är väldigt sött. Risken om man överkonsumerar i kosten är att sött suget ökas. Men det är inget jag tänker på så eller märkt av utan vad jag har läst utifrån andras synpunkter, jag tycker personligen att celisus är super bra! 


SMAKRECENSION:

Vilda bär
Enligt mig den godaste smaken! Smaken är väldigt söt och frisk, super god verkligen. Är kolsyra i den vilket jag tycker är jätte gott, föredrar de smaker med kolsyra i framför de som är utan. 5 av 5 toasts. 
Persika/Mango
God och lite speciell smak. Ingen kolsyra så blir mer "saftliknande". Har bara druckit denna en gång men kommer absolut att köpa den igen. Smaken är rätt tydlig och den smakar väldigt "fruktigt", vilket är jätte gott! 4 av 5 toasts. 
Apelsin
Smakar typ som fanta. Inte riktigt samma goda smak men ändå jätte god! Innehåller kolsyra och rekomenderas starkt till er som gillar fanta. 4 av 5 toasts. 
Cola

Smakar som en sämre version av Coca Cola. Är kolsyrad och är riktigt god! Favoriten efter Vilda bär. 5 av 5 toasts
Kiwi/Jordgubb
Smaken är god men eftersom den är utan kolsyra så tycker jag inte att den är så jätte god. Blir för mycket "saft" känsla över det... 2 av 5 toasts.
Citron/Lime

Smakar väldigt friskt och gott! Är med kolsyra och är riktigt uppfriskande, super god när den är iskall! Jag har dock lite dåliga minnen av den här smaken så dricker inte den så ofta haha..  4 av 5 toasts.

 

JUICY COUTURE / SPARKLY