Sara Rylander

Q & A - Kost / Deff / Motivation

Vad fick dig att börja träna och äta så pass bra som du gör? Vars hitta du motivationen?
Hej! Det som fick mig att börja träna/äta nyttigt från allra första början va att jag mådde så himla dåligt med mig själv. Jag hatade mig själv och min kropp. Till slut tröttnade jag på att känna mig så och bestämde mig då för att göra en förändring. Jag vet inte om du har läst mitt inlägg om min historia men annars hittar du hela HÄR, där står det även lite om hur jag hittar min motvation i dagsläget. Annars det som va min motvation i början av allt va helt klart att bara tänka framåt i tiden, hur vill jag se ut? Hur vill jag må/känna mig? Samt se mig själv gå t.ex på stranden i en snygg bikini och med en vältränad kropp som jag va nöjd med. Alltså föreställa mig hur det skulle vara när jag hade nått mitt mål som jag satte upp. Det hjälpte verkligen mig mycket och hjälper mig även idag när motivationen till träning och en hälsosam kost tryter :) Kram 

 

 

Färskpasta vs "vanlig" (torkad) Vilken är kalorisnålast?
Hej! Är ingen större pasta expert men utifrån det jag har läst så skulle jag rekommendera färskpasta om du ät ute efter den som är kalorisnålast :) 

 

 

Hej! Har du några tips på hur man hittar den rätta balansen mellan fettförbränning/deff och bygga muskler? Just nu vill jag verkligen bygga upp mina muskler och bli starkare men samtidigt kommer sommaren och jag vill bli av med "mjukdelarna" på mage och insida lår. Har tidigare under året pendlat mellan deff och muskelbygge men känner att jag tappar fokus och det blir bara något mittemellan som resulterar i princip ingenting. Har du några tips? Kram :)
Hej du! Just att hitta den balansen är ju så himla svårt och det är inte lätt att göra båda två samtidigt då man vid deff ligger på ett litet kcal underskott och när man vill bygga muskler så ligger man på ett litet kcal överskott istället. Det "ulitmata", och som jag skulle rekommendera egentligen är att först satsa på att ligga på ett överskott, äta mer plus jobba upp muskelmassan och sen när du känner dig nöjd med det, lägga dig på ett litet underskott och börja köra mer cardio för att deffa och få bort underhudsfettet. Men om det är inför sommaren du vill bli redo (som jag gör just nu) så skulle jag satsat på att köra en "mini deff" där du tightar till dig i kroppen men samtidigt bibehåller dom muskler som du har. Och sen efter sommaren kan man sikta in sig på att bygga upp sin kropp. Men det är såklart upp till dig själv, om du hellre vill satsa på styrkan och på att bygga direkt så gör det. Men somsagt, mitt tips är att fokusera på ett mål i taget för att få dom bästa resultaten! :) Kram

Här kommer iaf några basic tips för att få en tightare kropp men samtidigt bibehålla ens muskelmassa: 

 Kaloriunderskott –  
Gör av med mer energi än du stoppar i dig. 
Utan ett kaloriunderskott så händer det i princip ingenting med din fettmassa. Det här är lite beroende på vad man lägger i ordet underskott. Det går ju rent hypotetiskt för kroppen att använda energin du har lagrad i fett som energi när den lagrar in protein du äter till muskler. Tänker man så är det inte nödvändigt att ligga på underskott för att förändra kroppssammansättningen lite men vid en verklig deff så räcker inte den lilla effekten långt. Så du behöver ett kaloriunderskott.


 Styrketräning –
Oavsett om du vill ge dig på en verklig deff eller bara vill gå ner några kilo så är det styrketräning som är det viktigaste efter det nästan självklara kaloriunderskottet. Styrketräning är det som stimulerar dina muskler och ser till att proteinsyntesen blir högre under din viktnedgång och det ökar därför dina möjligheter att undvika minskad muskelmassa under deffen.

 Ett högre proteinintag – 
När du går ner i vikt så behöver du äta mer protein än de flesta människor äter normalt. En bra gräns att sikta på är att minst hamna över 1,5 gram per kilo kroppsvikt och dag. 
Tillräckligt med protein gör att man förlorar mindre muskler, håller uppe sin ämnesomsättning bättre och det mättar även bra.

 

Ordentligt med sömn och lite stress -
Sömnen har en stor påverkan på bland annat dina hormoner, och dina hormoner påverkar din kroppssammansättning. Vart energi hamnar när du äter på ett energiöverskott, och vart den tas ifrån när du ligger på ett energiunderskott verkar påverkas i stor grad av hur mycket du sover. Sömnen har även en väldigt stor inverkan på dina resultat av
styrketräningen, och kanske framförallt när du deffar. Genom att inte sova tillräckligt kan du snabbt förstöra effekterna av att du i övrigt sköter din träning och kost på ett bra sätt.

 

 

Hej Sara! Nu börjar de bli "grill" tider & tänkte om du ville tipsa lite om vad du bruka lägga på grillen? Hur mycket kalorier innehåller 1 "smal" korv med bröd?
Hej! Jag gjorde ett inlägg härrom dagen där jag skrev lite tips om hur man grillar nyttigare men skrev kanske inte så mycket om vad som är "bäst" att grilla och det kan jag absolut göra. Personligen så älskar jag att grilla kött, helst flintastek. Sen är också kyckling en stor favorit som både är supergott, nyttigt, proteinrikt och alltså ett utmärkt val. Att grilla fisk är också ett bra alternativ, torsk och lax blir väldigt gott på grillen och dom innehåller båda två mycket nyttigheter. Laxen har bra fetter medans torsken är proteinrik och kalorisnål. Tips är att göra spett där man blandar lite olika sortes fiskar och grönsaker, blir supergott! Sen på frågan hur mycket en korv med bröd innehåller så hittade jag en bra tabell på Måbra.se där de hade listat upp vad vanliga "saker" man ha på grillen innehöll.

På grillen:

Revbensspjäll, 100 gram: 291 kalorier

Fläskkarré, 125 gram: 214 kcal

Entrecote, 125 gram: 206 kcal

Kycklingfilé, 125 gram: 150 kcal

Fläskfilé 125 gram:133 kcal

Lammkotlett, 125 gram: 129 kcal

Hamburgare, 60 gram: 50 kcal

Grillkorv, 50 gram, 111 kcal

Majskolv, 120 gram: 144 kcal

Tillbehör:

Pommes frites, tillagad i ugn, 150 gram: 314 kcal

Bakad potatis, cirka 300 gram: 255 kcal/st

Potatissallad, 1 dl – 110 gram: 213 kcal

Hamburgerbröd: cirka 153 kalorier/st

Korvbröd: cirka 112 kalorier/st

1 matsked aioli: 99 kcal

 

1 matsked béarnaisesås: 33 kcal

 

 

Vilken storlek har du i setet? :)
Hej! Jag tog storlek M :) Kram 

 

Alltså älskar din blogg, sååå bra!! Hoppas din bal och studentvecka blir super! Min bal var i söndags, jättekul :) Jag undrar, hur kommer det sig att du inte äter så mycket kolhydrater? Menar inte att kritisera, utan är bara nyfiken! Kramar!
Hej och tack så jätte mycket, vad glad jag blir! Detsamma verkligen, åh jag jag håller tummarna för att det blir en toppen kväll! :) Ja som du/ni kanske har märkt så består min kost mestadels av mycket protein, måttligt med fett och lite kolhydrater. Proteinet får jag från kyckling, fisk, kvarg, keso och kött. Jag äter ytterst lite snabba kolhydrater såsom pasta, potatis, ris osv utan jag får i mig kolhydrater genom grönsaker, frukt och bär. Nyttiga fetter äter jag i måttlig mängd i form av nötter/jordnötssmör och fet fisk som t.ex Lax (en stor favvis). Som ni kanske sätt på mina matbilder så väljer jag att prioritera proteinet och till det ett berg av sallad haha. Jag vet att många känner sig energilösa och slöa i hjärnan om de skippar kolhydrater men för min egen del upplever inte jag alls det problemet. Jag får energi från annat håll och jag har inte känt mig på något sätt tröttare/segare efter jag började dra ner på kolhydraterna. Så helt enkelt, som svar på din fråga så känner jag inget större behov av att äta en större mängd kolhydrater utan min kropp fungerar bra med det upplägget jag har nu :) Kram 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas