Sara Rylander

Ät dig till bättre återhämtning

Att äta ordentligt efter ett träningspass är väldigt viktigt för att få bra resultat. Själv så tränar jag oftast innan lunch och äter därmed en stor måltid direkt när jag kommer hem. Att ta en proteinshake efter ett pass kan vara ett bra alternativ om man har bråttom eller om det tar lång tid innan man ska äta men en måltid med innehåll från alla näringsgrupperna är att rekommendera. 

Fullkorn/Långsamma kolhydrater

Varför: Fullkorn ger dig massor av kolhydrater som fyller på glykogenförråden igen efter att du tränat. Fullkorn innehåller även många viktiga vitaminer och mineraler som bidrar till blodproduktionen och som stärker immunförsvaret. Bra val: Havregryn, grov müsli, fullkornsrågbröd, råris och fullkornspasta är några av de bästa källorna

 

Frukt och grönt

Varför: Förutom kolhydrater ger frukt och grönt dig en massa antioxidanter som stärker immunförsvaret och hämmar inflammationer i kroppen – inte minst i de slitna musklerna. Bra val: Välj så många färgglada frukter och grönsaker som möjligt i kosten. Bär och kål är t.ex. mycket nyttigt.

 

Proteinrik mat

Varför: Proteinerna bygger upp musklerna efter att du tränat. Särskilt de animaliska proteinerna kan utnyttjas till nästan 100 procent av kroppen och är därför det bästa alternativet för trötta muskler. Bra val: Magert kött, fisk, fågel, ägg och magra mejeriprodukter såsom kvarg/keso är utmärkta proteinkällor.

 

Nyttiga fettämnen

Varför: Fettet är en viktig del av kroppens celler och påverkar bland annat cellernas förmåga att göra sig av med slaggprodukter. De nyttiga fettämnena verkar också inflammationshämmande och bidrar till att värken lindras i leder och senfästen. Bra val: Rapsolja, linfrö, oliver och avokado samt valnötter, hasselnötter, mandlar och fet fisk som t.ex. makrill, sill och lax innehåller de bästa och nyttigaste fettsyrorna.

 

Källa: www.aktivtraning.se

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas